Dieta małego dziecka ma ogromny wpływ na jego rozwój, odporność, samopoczucie, zdrowie i, co istotne, wykształca w małym człowieku zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie. Dzieci, którymi się opiekujemy, są żywione zgodnie z normami i zasadami zdrowego żywienia określonymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wprowadzone niedawno zmiany żywieniowe wymagają od wszystkich: pracowników Przedszkola, a także dzieci oraz ich rodziców, współpracy, cierpliwości i pokonania pewnych trudności towarzyszących zmianom nawyków żywieniowych, smaków czy przekonań.
Naszym wspólnym celem jest zdrowie dzieci, dlatego:
- do przyprawiania potraw używamy soli o obniżonej zawartości sodu, czyli sodowo-potasowej w ilości do 5 g na jedno dziecko,
- rosoły są przygotowywane na wywarze z kurczaka i warzyw,
- używamy oleju rzepakowego,
- do picia podajemy wodę bez dodatków soków,
- do słodzenia potraw używamy owoców i miodu.
W Przedszkolu dzieci mogą skorzystać z czterech posiłków: śniadania, obiadu oraz z dwóch podwieczorków. Te cztery posiłki w około 75% pokrywają dzienne kaloryczne zapotrzebowanie dziecka i dostarczają mu niezbędnych składników odżywczych i budulcowych.
Przez cały czas testujemy nowe przepisy i zdrowe potrawy. Staramy się podawać dzieciom szpinak pod różnymi postaciami, brokuły, kukurydzę i groszek. Wprowadziliśmy do menu wodę do picia i budyń z kaszy jaglanej – ku naszemu zaskoczeniu dzieci bardzo chętnie piją wodę i z apetytem zjadają budyń. Zamiast kremu z nutelli przyrządzamy im krem czekoladowy z bananów, awokado, kakao, słonecznika i cytryny.