Zdrowa dieta w przedszkolu

Dieta małego dziecka ma ogromny wpływ na jego rozwój, odporność, samopoczucie, zdrowie i,  co istotne, wykształca w małym człowieku zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie. Dzieci, którymi się opiekujemy,  są żywione zgodnie z normami i zasadami zdrowego żywienia określonymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wprowadzone niedawno zmiany żywieniowe wymagają od wszystkich: pracowników Przedszkola, a także dzieci oraz ich rodziców, współpracy, cierpliwości  i pokonania pewnych  trudności towarzyszących zmianom nawyków żywieniowych,  smaków czy przekonań.

Naszym wspólnym celem jest zdrowie dzieci, dlatego:

  • do przyprawiania potraw używamy soli o obniżonej zawartości sodu, czyli  sodowo-potasowej w ilości do 5 g na jedno dziecko,
  • rosoły są przygotowywane na wywarze z kurczaka i warzyw,
  • używamy oleju rzepakowego,
  • do picia podajemy wodę bez dodatków soków,
  • do słodzenia potraw używamy owoców i miodu.

W Przedszkolu dzieci mogą skorzystać z czterech posiłków: śniadania, obiadu oraz z dwóch podwieczorków.  Te cztery posiłki w około 75% pokrywają dzienne kaloryczne zapotrzebowanie dziecka i dostarczają mu niezbędnych składników odżywczych i budulcowych. 

Przez cały czas testujemy nowe przepisy i zdrowe potrawy. Staramy się podawać dzieciom szpinak pod różnymi postaciami, brokuły, kukurydzę i groszek. Wprowadziliśmy do menu wodę do picia i budyń z kaszy jaglanej – ku naszemu zaskoczeniu dzieci bardzo chętnie piją wodę i z apetytem  zjadają budyń. Zamiast kremu z nutelli przyrządzamy im  krem czekoladowy z bananów, awokado, kakao, słonecznika i cytryny.